Sosyal Medya

Güncel

Başika için ‘erken açıklama’

ABD Başkan Yardımcısı Biden ile Davutoğlu görüşmesinin ardından başbakanlık kaynaklarının yaptığı “Başika’da mutabakat sağlandı” açıklamasıyla ilgili konuşan ABD'li yetkililer, "Bu açıklama erken oldu" diye konuştu, Bağdat ile de görüşülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kaynaklara göre PYD konusunda da Biden’ın çabalarına rağmen Türkiye ile ABD arasında yakınlaşma sağlanamadı.



DavutoÄŸlu’nun Biden ile görüşmesinin ardından BaÅŸbakanlık kaynakları, görüşmeden somut bir sonuç çıktığını belirtmiÅŸ; “BaÅŸika konusunda koordineli hareket etmek ve yeni inisiyatifler kullanmak konusunda mutabakat saÄŸlandı” demiÅŸti.

ABD yönetiminden üst düzey kaynakların Wall Street Journal’a verdiÄŸi bilgiye göre, Biden, BaÄŸdat ve Ankara arasında BaÅŸika krizinin ardından çıkan gerilimi azaltmak için de adımlar attı. Çünkü ABD, Musul’dan IŞİD’i çıkarmak için yapılacak operasyonda hem BaÄŸdat hem Ankara ile iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyor. Ancak kaynaklara göre BaÅŸbakanlık kaynaklarının yaptığı ‘mutabakat saÄŸlandı’ açıklaması için 'henüz erken.' Çünkü konunun Irak BaÅŸbakanı Ä°badi ile de görüşülmesi gerekiyor:

“Åžu an Musul için ciddi planlama yaptığımız bir dönemdeyiz. Bu, Musul’a yapılacak bir operasyonun eli kulağında olduÄŸu anlamına gelmiyor ama kararlı bir planlama sürecindeyiz. Yani yapmaya çalıştığımız ÅŸey hepimizin bu planın bir parçası olması için bir yol bulmak ve bunu yaparken krizin sona ermesine yardımcı olmak. Biden mutabakatı DavutoÄŸlu ve ErdoÄŸan’a sundu. Aynı zamanda geniÅŸ bir çerçevede hafta başında Ä°badi ile de görüştü.

“UzlaÅŸmaya varmak ne kadar uzun sürerse, iki tarafın da o kadar az politik manevra alanı olur. Burada ayları deÄŸil, haftaları konuÅŸuyoruz.”

Ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, BaÅŸika krizinin “Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyulacak ÅŸekilde çözülmesi gerektiÄŸi”ne vurgu yapıldı.

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Bu durum Bağdat ile Ankara arasında krize neden olmuştu. Irak yönetimi Türkiye'den askerlerini çekmesini istemişti, konuyu BM'ye taşımıştı. Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı da Zelikan Kampı'ndan ayrılmıştı. Irak'ın "toprak bütünlüğü ve egemenliğine tehdit olarak gördüğü" gerekçesiyle Türk askerinin çekilmesini istemesinin ardından, ABD tarafından da Bağdat yönetimini destekleyen açıklamalar gelmişti.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’a bir telefon görüşmesinde, Türk askerinin Irak’tan çekilerek BaÄŸdat ile Ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çaÄŸrısı yapmıştı.

Joe Biden da son olarak Türkiye'ye gelmeden önce Davos'ta Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüşmüştü. Beyaz Saray'ın, ikilinin İsviçre'nin Davos kentindeki buluşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Başkan yardımcısı, Irak'ın kuzeyindeki Türk askerleri konusunda Irak ve Türkiye arasında diyalog çağrısı yaparken, ABD'nin Irak'ın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu yineledi" denilmişti.

‘DesteÄŸi çekersek YPG Rusya’ya yönelebilir’

ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden’in iki gün süren Türkiye ziyaretinde, DavutoÄŸlu ve ErdoÄŸan ile görüşmelerinde BaÅŸika’nın yanı sıra IŞİD’le mücadele, sınır güvenliÄŸi ve PYD konuları da masaya yatırıldı.

DavutoÄŸlu ile Biden, iki saatten fazla süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. DavutoÄŸlu, ABD’nin Suriye sahasında desteklediÄŸi YPG’nin, PKK’nın bir kolu olduÄŸunu ve Ankara’nın örgütü terör örgütü olarak gördüğünü söyledi. Biden ise bu konuya hiç girmeyerek PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini söyledi ve ‘Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde haklı olduÄŸu’ söylemini güçlü bir ÅŸekilde dile getirdi.

Görüşmenin ardından baÅŸbakanlık kaynakları, DavutoÄŸlu’nun Biden’a “YPG’ye verdiÄŸiniz silahlar PKK’ye teslim ediliyor ve doÄŸrudan Türkiye’ye yöneltiliyor” dedi.

Yine Wall Street Journal’a konuÅŸan üst düzey Amerikalı yetkili ise Biden’ın, ABD’nin YPG’ye yaptığı yardım konusunda Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılığını daraltmaya çalıştığını söyledi. Yetkiliye göre ‘Türkiye geçmiÅŸte YPG ile PKK arasında fark olduÄŸunu kabul ediyordu ancak ÅŸu an politik sebeplerle bunu yapmayı reddediyor’.

Yetkilinin verdiÄŸi bilgiye göre Biden Ä°stanbul’da görüştüğü DavutoÄŸlu ve ErdoÄŸan’a “EÄŸer ABD, YPG’den desteÄŸini çekerse YPG, Türkiye’nin korktuÄŸu gibi Rusya’ya yönelebilir ya da Suriye sınırının tamamını kontrol altına alabilir” dedi.

Ankara, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde rejim güçleri ve bu güçlere destek veren Rusya ile iÅŸbirliÄŸi yaptığını söylüyor.

PYD’nin Cenevre görüşmelerine katılımı

Ankara, PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin Cenevre’de baÅŸlaması planlanan Suriye görüşmelerinde muhalifler safında masada olmasını istemiyor. Rusya ise onların da olmasını gerektiÄŸi konusunda ısrarcı. Gazeteye konuÅŸan yetkili, Suriye’de siyasi çözüm için yapılacak olan müzakerelerle ilgili detayların ziyarette tartışılmadığını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, Wall Street Journal

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.